Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014






Κάπνισμα και Κύηση



Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκθέτει το έμβρυο σε σοβαρό κίνδυνο υγείας.
Κατά μέσο όρο τα παιδιά των καπνιστριών ζυγίζουν 200 γρ. λιγότερα από τα παιδιά των μη καπνιστριών. Η διαφορά αυτή του βάρους γεννήσεως είναι ευθέως ανάλογη του αριθμού των τσιγάρων που κάπνιζε η μητέρα. Σαν αποτέλεσμα οι γυναίκες που καπνίζουν γεννούν παιδιά χαμηλότερου βάρους.
Συνέπειες για το έμβρυο παρατηρήθηκαν ήδη από την κατανάλωση 7 τσιγάρων και άνω την ημέρα σε μόνιμη βάση.
Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιδράσεις στο έμβρυο. Έρευνες έδειξαν ότι ενήλικες, των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη, παρουσίασαν συχνότερα διαβήτη ή παχυσαρκία από εκείνα τα παιδιά που οι μητέρες τους δεν κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη. Προφανώς το κάπνισμα της μητέρας προκαλεί μια μόνιμη διαταραχή του μεταβολισμού στο παιδί.
Η νικοτίνη είναι ένα δηλητήριο το οποίο μεταφέρεται μέσω του πλακούντα στο έμβρυο και το μονοξείδιο του άνθρακα του στερεί το οξυγόνο. Ήδη 50 mg μπορεί να είναι θανατηφόρα, εάν την εισπνεύσει κανείς από το στόμα. Εάν ένα έμβρυο φάει ένα τσιγάρο μέσω της μητέρας μπορεί να πεθάνει. Επιπροσθέτως η νικοτίνη προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα και έχουμε συχνότερα πρόωρους τοκετούς σε καπνίστριες. Αλλά και μέσω του θηλασμού οι βλαπτικές ουσίες περνούν στο νεογνό.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ο δείκτης νοημοσύνης παιδιών, που γεννήθηκαν από μανιώδεις καπνίστριες, ήταν χαμηλότερος από των παιδιών των οποίων οι  μητέρες δεν κάπνιζαν.
Επίσης διαπιστώθηκε καθυστερημένη πνευματική ανάπτυξη.
Αλλεργίες και άσθμα παρουσιάζουν συχνότερα τα παιδιά γυναικών που κάπνιζαν.
Το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο και για άλλες επιπλοκές, όπως πρόωρη αποκόλληση πλακούντα και ρήξη των υμένων.

 Οι καρκινογόνες ουσίες του τσιγάρου περνούν τον πλακούντα και μπορεί να ενοχοποιηθούν αργότερα για καρκίνο ή λευχαιμία στην παιδική ηλικία. Αυτό ισχύει και για τις παθητικές καπνίστριες, δηλαδή αν καπνίζει ο σύζυγος στο εμβρύου.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου